Våra behandlingar

Vi vill gärna träffa dig och lyssna på de frågor och funderingar du har kring din tandhälsa.

Vad som bekymrar dig, vilka konkreta problem som finns och vad du har för mål med en behandling. Vi sätter dig i centrum och har dina önskemål som ledord i vårt engagemang – Vi är övertygade om att du vet vad du vill och vi står till förfogande för att hjälpa dig dit.

När du kommer till oss på undersökning vill vi att du skall känna dig trygg och väl bemött.Vi lyssnar alltid på dig som patient och gör vårt bästa för att hjälpa dig.

Vid en ordinarie undersökning hos oss kontrollerar vi dina tänder för att hitta eventuella hål, frakturer, spruckna eller otäta lagningar. Tandköttet undersöks för att hitta eventuella tecken på inflammation eller tandlossning.

Vanligtvis gör vi även en röntgenundersökning med upp till 4 bilder. Vi hjälper dig även med att ta bort tandsten och vi polerar dina tänder så att du får en fräsch känsla i munnen. Om vi hittar något som behöver åtgärdas bokar vi tid för återbesök.

Ibland händer det att en tand får en skada som är så allvarlig att den måste rotfyllas. De vanligaste orsakerna till en sådan skada är karies, en djup fraktur eller ett trauma, det vill säga slag mot tanden. När man rotfyller en tand avlägsnar man först eventuell skadad tandsubstans.

För att inte några bakterier skall komma ner i tanden sätter man på en liten gummiduk runt tanden, därefter tvättar man ordentligt rent. Sedan tar man bort pulpan, dvs de nerver och blodkärl som finns inne i tanden. Slutligen fyller man igen med guttaperka. När detta är gjort kan man antingen göra en vanlig kompositlagning på tanden eller så sätter man fast en krona på tanden. Mer om kronor och broar längre ner.

Många oroar sig för att en rotfyllning skall göra ont och vara mycket jobbig, men så är inte fallet! När man rotfyller en tand får man alltid bedövning och med dagens moderna instrument tar det inte heller särskilt lång tid.

Om du känner dig orolig inför en rotfyllning, säg till tandläkaren så kan denne förklara mer hur det går till och visa dig de instrument som används.

Proteser, eller löständer, är inte lika vanligt idag som det var förr i tiden. Dels så sköter vi om våra tänder bättre och dels så är implantat en vanlig behandling idag. Proteser kan dock vara en bra lösning om man blir helt tandlös.

Har man enstaka tänder kvar gör man en så kallad partialprotes. Proteser kan man även använda under tiden som man till exempel väntar på att implantatskruvar skall läka in.

Vi på Kinna tandvård är vana vid att göra hel- och delproteser, fråga oss gärna så berättar vi mer.

Ibland kan en tand bli så skadad eller orsaka sådana besvär att man behöver ta bort den. Detta är något vi på Kinna tandvård är vana vid att göra.

En tand sitter fast i käkbenet med något som kan liknas vid små gummiband. Man lirkar på tanden så att gummibanden går sönder och tanden sedan kan lyftas ut.

Ibland kan dock roten se ut på ett sådant sätt att man behöver operera bort tanden. Detta gör vi så klart hos oss och du behöver oftast ingen remiss till specialist.

Alla har vi väl någon gång pressat och gnisslat tänder, men om man gör det regelbundet leder det till att tänderna slits ner.

Man kan även få huvudvärk av att pressa och gnissla tänder. Ett bra hjälpmedel är en så kallad bettskena. En bettskena kan utformas på olika sätt och vi hjälper dig självklart med detta, efter dina önskemål och behov.

Hål i tänderna kallas för karies. Detta uppstår genom en syraattacker som orsakas av bakterier. Vi bedömer om hålet är så pass stort att det måste lagas.

När man lagar ett hål tar man bort den skadade vävnaden (emalj och dentin) så att det bara finns frisk, oskadad vävnad kvar. Därefter görs en fyllning, som oftast består av komposit, dvs plast.

Om hålet är stort kan tanden vara så pass skadad att man får rotfylla den eller ta bort den. Det bästa är förstås att du sköter om dina tänder så att du slipper hål som måste lagas

Ibland är en tand så skadad att det inte går att laga den med plast. Man kan då oftast göra en krona på tanden. För att göra en krona behöver man först forma till tanden.

Därefter tar man ett avtryck av både över- och underkäken som skickas till ett tandtekniskt laboratorium, så att tandteknikern kan framställa en krona. När detta är klart får man komma tillbaka till tandläkaren för att sätta fast kronan.

Om man av någon anledning måste ta bort en tand kan man i de allra flesta fallen ersätta den med en bro. Man formar då till tänderna som ligger närmast och tar ett avtryck av över- och underkäken som skickas till tandteknikern.

När man framställer en bro kan det ibland behövas fler besök för att prova det som teknikern framställt, detta för att passformen skall bli så optimal som möjligt. När bron är klar sätter man fast den. En krona eller bro håller vanligtvis mycket länge och vi på Kinna tandvård lämnar två års garanti på kronor och broar.

Implantat är en skruv som fästs i käkbenet. På den kan man sedan fästa enstaka kronor eller stora brokonstruktioner. Implantat är en mycket väl beprövad behandling.

Inför implantatbehandling bedömer en käkkirurg om det går att sätta ett implantat eller ej. Det är även käkkirurgen som genomför själva operationen då skruven sätts i käkbenet.

Tandlossning eller parodontit är en sjukdom som oftast har ett långsamt förlopp. Det börjar med att bakterier och beläggningar, även kallat plack, samlas i tandköttskanten vilket leder till att den blir inflammerad.

Detta kallas för gingivit och visar sig genom att tandköttskanten blir rodnad, svullen och lättblödande. Obehandlat leder detta till att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare och det går inte längre att komma åt bakterierna vid vanlig tandborstning.

Placket blir även hårt och kallas då för tandsten. Tandsten kan finnas ovanför tandköttskanten, men även under tandköttskanten. Inflammationen kan sedan leda till att käkbenet bryts ner så att tandens fäste förstörs. Lämnas sjukdomen obehandlad tillräckligt länge leder den till att tänderna blir lösa och att de till sist lossnar.

Slemhinnan kan drabbas av flera olika sjukdomar och vi på Kinna tandvård har god vana av att diagnosticera och behandla flertalet av dessa sjukdomar.

Vi har även nära kontakt med specialister inom Oral medicin som hjälper dig som patient i särskilt svåra fall.